ESTÀNDARDS

En parlar sobre un estàndard e-learning, ens estem referint a un conjunt de regles aplicables a la tecnologia e-learning. Aquestes regles especifiquen com els diferents fabricadors han de dissenyar els cursos on-line i les plataformes sobre les quals són impartits aquests cursos de tal manera que puguin interactuar unes amb unes altres. Aquestes regles proveeixen models comuns d'informació per a cursos e-learning i plataformes LMS, que bàsicament permeten als sistemes i als cursos compartir informació uns amb uns altres.

Això també ens dóna la possibilitat d'incorporar continguts de diferents proveïdors en un sol programa d'estudis.

Aquestes regles a més, defineixen un model d'empaquetament estàndard per als continguts. Els continguts poden ser empaquetats com a “objectes d'aprenentatge” (learning objects o EL), de tal forma de permetre als desenvolupadors crear continguts que puguin ser fàcilment reutilitzats i integrats en diferents cursos.

L'aplicació dels estàndards en e-learning aconsegueixen:


Durabilitat: Que la tecnologia desenvolupada amb l'estàndard eviti l'obsolescència dels cursos.
Interoperabilitat: Que es pugui intercanviar informació a través d'una àmplia varietat de LMS.
Accessibilitat: Que es permeti un seguiment del comportament dels alumnes
Reutilització: Que els diferents cursos i objectes d'aprenentatge puguin ser reutilitzats amb diferents eines i en diferents plataformes.

Aquesta compatibilitat ofereix molts avantatges als consumidors d'e-learning:


Garanteixen la viabilitat futura de la seva inversió, impedint que sigui depenent d'una única tecnologia, de manera que en cas de canviar de LMS la inversió realitzada en cursos no es perd.
Augmenta l'oferta de cursos disponibles al mercat, reduint d'aquesta manera els costos d'adquisició i evitant costosos desenvolupaments a mesura en molts casos.
Possibilita l'intercanvi de cursos, permetent fins i tot que les organitzacions obtinguin rendiments extraordinaris sobre les seves inversions.
Facilita l'aparició d'eines d'autor per a la creació de continguts, de manera que les pròpies organitzacions puguin desenvolupar els seus continguts sense recórrer a especialistes en e-learning.

Iniciatives d'estàndards e-learning.

Les principals iniciatives han estat:

AICC, Aviation Industry CBT Comitee.

Va ser el primer organisme creat per crear un conjunt de normes que permetés l'intercanvi de cursos CBT (Computer Based-*Training) entre diferents sistemes. Les especificacions del AICC cobreixen nou àrees principals, que van des dels learning objects (EL) fins als learning management systems (LMS). Normalment, quan una companyia diu que compleix amb les especificacions AICC, significa que compleix amb almenys una d'aquestes guidelines i recomanacions (AICC Guidelines and Recommendations, AGRs).

Encara que la AICC ha publicat diverses guies, la més seguida és la AGR 010 que parla de la interoperabilitat de les plataformes de formació i els cursos. En aquesta guia es resolen dues dels problemes fonamentals:

La càrrega sense problemes en un LMS de cursos creats per tercers. Aquest objectiu s'aconsegueix definint el curs com una entitat totalment independent de la plataforma, i creant un sistema (fitxers) de descripció del curs que pugui ser entès per qualsevol plataforma.

La comunicació entre el LMS i el curs, de tal manera que el curs pugui obtenir informació necessària sobre l'usuari, i després transmetre els resultats de les interaccions i avaluacions realitzades pel mateix a la plataforma a fi del seu emmagatzematge i tractament estadístic.

IEEE Learning Technologies Standards Comittee (LTSC)

Es tracta d'un organisme que promou la creació d'una norma ISO, una normativa estàndard real d'àmplia acceptació. El LTSC s'encarrega de preparar normes tècniques, pràctiques i guies recomanades per a l'ús informàtic de components i sistemes d'educació i de formació, en concret, els components de programari, les eines, les tecnologies i els mètodes de disseny que faciliten el seu desenvolupament, desplegament, antenimiento i interoperación.

IMS Global Learning Consortium, Inc.

IMS Global Learning Consortium és un Consorci format per membres provinents d'organitzacions educatives, així com d'empreses públiques i privades, la missió de les quals és desenvolupar i promoure especificacions obertes per facilitar les activitats de l'aprenentatge en línia.

El treball de la IEEE LTSC (Learning Technology Standards Commitee) va ser recollit per aquesta corporació privada, creada per algunes de les empreses més importants del sector. El seu objectiu va ser el disseny d'un format que posés en pràctica les recomanacions de la IEEE i la AICC.

A aquest efecte, es va definir un tipus de fitxer XML per a la descripció dels continguts dels cursos

ADL SCORM

Formada en 1997, la iniciativa ADL (Advanced Distributed Learning), és un programa del Departament de Defensa dels Estats Units i de l'Oficina de Ciència i Tecnologia de la Casa Blanca per desenvolupar principis i guies de treball necessàries per al desenvolupament i la implementació eficient, efectiva i en gran escala, de formació educativa sobre noves tecnologies Web.

Aquest organisme va recollir “el millor” de les anteriors iniciatives (el sistema de descripció de cursos en XML de la IMS, i el mecanisme d'intercanvi d'informació mitjançant una API de la AICC) i les va refondre i va millorar en el seu propi estàndard: SCORM, Shareable Content Object Reference Model (Model de Referència per a Objectes de Continguts Intercanviables).

SCORM proporciona un marc de treball i una referència d'implementació detallada que permet als continguts i als sistemes usar SCORM per “parlar” amb altres sistemes, aconseguint així interoperabilitat, reusabilidad i adaptabilitat. Tot això es reafirma mitjançant les següents possibilitats:

la disponibilitat d'un Sistema de Gestió d'Aprenentatge o LMS basat en Web per llançar diferents continguts que s'han desenvolupat per diversos autors usant eines de diversos venedors,

la disponibilitat de diversos LMS produïts per diferents venedors per llançar un mateix contingut, i

la disponibilitat de múltiples productes o entorns LMS basats en Web per accedir a un repositori comú de continguts